Lentile progresive sau multifocale. Ce sunt si cand ai nevoie de ele
Înaintarea în vârstă vine nu doar cu experiențe și amintiri create alături de cei dragi, dar și cu probleme de vedere. După vârsta de 40-45 de ani, majoritatea persoanelor se confruntă cu dificultatea de a se concentra asupra obiectelor aflate în apropierea lor, precum și cu dificultăți la citire.
Această problemă este cunoscută sub numele de presbiopie sau prezbitism și din păcate nu există încă soluția perfectă pentru a evita complet apariția acesteia. Aceasta ar putea fi întârziată prin efectuarea unor exerciții de terapie vizuală care să întărească mușchii ochilor.
Ce sunt lentilele progresive/multifocale?
La apariția prezbitismului există două posibilități de a te asigură că vezi bine atât la distanță, cât și la depărtarea. Multe persoane au câte două perechi de ochelari, pe care îi schimbă de fiecare dată când își schimbă focusul de la apropiere la distanță sau invers.
Această metodă nu este însă cea mai confortabilă și se poate întâmpla foarte ușor să uiți una dintre perechi și să nu îți mai poți realiza activitățile de zi cu zi cu ușurință. Alternativa vine de la ochelarii de vedere cu lentile progresive, sau lentilele de contact multifocale.
Aceste lentile progresive sau multifocale asigură vederea clară indiferent de distanța la care priviți - aproape, intermediar sau la distanță. Avantajul acestora constă în ușurința de a realiza diferite activități, fără a trebui să schimbi ochelarii, sau să nu vezi bine. În cazul lentilelor de contact multifocale am putea chiar spune că pot ascunde faptul că o persoană are probleme de vedere legate de înaintarea în vârstă, în timp ce ochelarii cu lentile progresive au avantajul față de lentilele bifocale, întrucât nu este vizibil pe lentilă că aceștia ar rezolva problema presbiopiei.
Dificultatea la purtarea acestor lentile apare în primele săptămâni, până când ochiul se obișnuiește cu privirea în partea periferică, care poate fi ușor inconfortabilă la ochelarii de vedere.
Ce tip de lentile de contact multifocale există?
Dacă alegeți să optați pentru lentilele de contact, trebuie să aveți în vedere opțiunile pe care le aveți, precum și costurile acestora.
Lentile zilnice multifocale - acestea sunt lentile care se schimbă în fiecare zi și asigură o purtare confortabilă și igienica. Pentru aceste lentile nu există costuri suplimentare cu soluțiile de întreținere, însă sunt ceva mai scumpe decât lentilele cu purtare lunară. Costul pentru o luna este undeva în jur de 250-300 de lei. Puteți alege aici între Clariti 1 Day Multifocal și Dailies Total 1 Multifocal.
Lentile lunare multifocale - aceste lentile se pot purta până la 30 de zile, iar seara trebuie date jos și ținute în soluție specială. Costul lentilelor pentru 3 luni poate varia între 80 și 300 de lei. La lentilele lunare există mai multe variante, cele mai populare fiind Biofinity Multifocal sau Air Optix Aqua Multifocal.
Atunci când simțiți că încep să apară semnele vârstei și să nu mai vedeți bine, vă recomandăm să apelați la un medic specialist și împreună cu acesta să decideți dacă veți alege 2 perechi de ochelari, ochelari cu lentile progresive sau lentile de contact multifocale, în funcție de stilul de viață pe care îl aveți, precum și de bugetul dumneavoastră.