Blog
04.06.2022 17:57

Remedii naturale, exerciții pentru ochi

Remedii naturale, exerciții pentru ochi

Pacienții doresc adesea să încerce terapii alternative, poate exerciții pentru ochi, în locul medicamentelor tradiționale prescrise. Deși unele dintre acestea pot fi utile ca măsură preventivă sau ca adjuvant la tratament, este important de știut că ele nu înlocuiesc terapia prescrisă de medic.

Remedii naturale

În epoca modernă de astăzi, aproape orice informație poate fi găsită online, existând o serie de articole despre terapiile alternative sau naturale care pot fi pe placul multora. În unele cazuri, s-a dovedit științific că anumite remedii naturale pot fi utilizate ca terapii preventive sau complementare. Printre exemple se numără:

  • Menținerea unei alimentații bune: consumați multe legume (în special legume cu frunze verzi) și fructe, o alimentație bogată în acizi grași omega-3 și luați cantități adecvate de vitamine, minerale și oligoelemente.
  • Cantități adecvate de activitate fizică

Este cunoscut faptul că conjunctivita și alte inflamații ar trebui tratate cu mușețel, dar oftalmologii nu recomandă acest lucru, deoarece poate provoca iritații suplimentare. În astfel de cazuri, este suficient să spălați secreția cu apă curată și să aplicați terapia prescrisă de medic.

Este important de reținut că nu există dovezi științifice care să ateste eficacitatea homeopatiei. În niciun caz tratamentul prescris de medic nu trebuie înlocuit cu medicina alternativă sau homeopatia, deoarece acest lucru poate duce la leziuni permanente și, în cazul anumitor boli (de exemplu, glaucomul), la orbire.

Exerciții pentru ochi

Există mulți mușchi diferiți în interiorul și în exteriorul ochiului, fiecare cu o funcție diferită. Exercițiile pentru ochi au sens doar în anumite condiții, iar acestea nu sunt o soluție pentru a scăpa de ochelari, pentru a evita ochelarii de citit, pentru a îmbunătăți vederea slabă sau pentru a vindeca dificultățile de învățare la copii. Din păcate, în multe locuri, exercițiile pentru ochi sunt recomandate ca o soluție pentru afecțiuni în care nu sunt deloc utile.

Cu toate acestea, pentru anumite afecțiuni, pot fi utile diverse exerciții, cum ar fi următoarele:

  • Pentru anumite tipuri de strabism (în special la copii), pot fi utile anumite exerciții menite să facă cei doi ochi să lucreze împreună. Aceasta este adesea completată de alte terapii (acoperire, ochelari, intervenție chirurgicală, dacă este necesar). Cea mai potrivită terapie pentru pacient trebuie discutată cu specialistul oftalmolog.
  • În cazul sindromului vederii la calculator (CVS), unele exerciții și modificări ergonomice pot ajuta la reducerea efortului de lucru în fața unui monitor.
  • Este important să acordați atenție cantității și calității clipitului. Clipitul umezește suprafața ochiului și ajută la dispersarea filmului lacrimal. Mulți oameni (în special atunci când folosesc un computer, citesc, conduc etc.) nu închid complet ochii atunci când clipesc sau clipesc mai puțin decât media (în medie, aproximativ 15 clipiri pe minut), ceea ce poate irita suprafața ochiului și poate provoca simptome de ochi uscat. Este indicat să clipiți corect zilnic, de câteva ori pe oră, de 5 ori la rând. Putem lega acest lucru de ceva ce facem în mod regulat, astfel încât să nu fie uitat. De asemenea, dacă puteți, asigurați-vă că clipiți de aproximativ 15 ori pe minut. Asigură-te că închizi complet ochii de fiecare dată când clipești, dar nu trebuie să strângi.

Referințe

  1. Astbury N. Alternative eye care p. British Journal of Ophthalmology 2001;85:767-768.

  2. Vision Training Not Proven To Make Vision Sharper. American Academy of Ophthalmology. Available: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/vision-training-not-proven-to-make-vision-sharper