Blog
08.08.2022 15:33

Protecția UV: cele mai practice 10 metode

Protecția UV: cele mai practice 10 metode

Sfaturi și Trucuri Utile pentru Protecția Corectă împotriva UV-ului!

Nu se poate sublinia destul de mult cât de importantă este protecția corectă împotriva UV-ului, adică apărarea împotriva radiațiilor UV dăunătoare, și aceasta depășește cu mult doar protejarea părților individuale ale corpului.

Nu este suficient să ai grijă doar de ochii sau pielea ta; trebuie să abordezi această problemă în mod cuprinzător. Este vital să înțelegi riscurile potențiale pentru sănătate asociate neglijării protecției UV și ce poți face pentru a maximiza siguranța.

Pericolele Eșecului în Protecția împotriva UV-ului

Te expui unor riscuri precum acestea dacă nu te protejezi împotriva razelor dăunătoare:

  • Alergii
  • Îmbătrânirea pielii
  • Tulburări ale pielii (inclusiv boli maligne)
  • Conjunctivită
  • Cataractă
  • Diverse tumori ale pleoapelor
  • Efecte secundare: de exemplu, apariția prematură a ridurilor din cauza cliștezării excesive

Riscul este semnificativ, așa că trebuie să faci tot ce poți pentru a minimiza posibilitatea de a dezvolta aceste probleme. Iată câteva sfaturi utile!

Protecție UV cu Ochelari de Soare

Care este Esența Protecției împotriva UV-ului?

Pentru a ști ce să faci, trebuie mai întâi să clarificăm ce înseamnă protecția împotriva UV-ului și ce este de fapt radiația UV.

UV este un interval specific de lungimi de undă ale luminii solare invizibile ochiului uman. Cele trei tipuri cele mai cunoscute sunt UVA, UVB și UVC. UVB, în special, este responsabil pentru arsurile solare și cancerul de piele. Efectele dăunătoare ale radiației UV sunt extinse, afectând întregul corp, cu cel mai mare risc pentru pielea și vederea ta.

Este important să menționăm că radiația UV este necesară pentru producția de Vitamina D esențială pentru sănătatea ta, dar pentru a realiza acest lucru, ar trebui să te expui la soare timp de 15-20 de minute pe zi. Cu toate acestea, în timpul acesta, atât pielea, cât și ochii tăi sunt expuși la mai multe efecte dăunătoare decât beneficii.

Protecția împotriva UV-ului: De ce este Importantă pentru Ochi?

Efectul luminii UV asupra ochilor poate duce la probleme chiar și pe termen scurt. În timp ce corneea ta filtrează în mare parte aceste raze dăunătoare, expunerea prelungită sau intensă la UV poate provoca daune ochilor. Fără o protecție corespunzătoare, crești riscul de inflamație, cataractă și, în cele din urmă, diverse afecțiuni degenerative.

Cele 10 Forme Cele Mai Utile de Protecție împotriva UV-ului

1. Întărește-ți Corpul!

Poți pregăti pielea și organele interne nu numai extern, ci și intern împotriva razelor dăunătoare. Diverse antioxidanți găsiți în alimentele vegetale colorate te pot pregăti pentru orele însorite. De exemplu, fructele și legumele roșii sau intens colorate sunt bogate în caroten și licopen, de asemenea, este important. Este esențial să începi pregătirea internă devreme, deoarece mecanismul de apărare necesită săptămâni pentru a se dezvolta.

2. Poartă Ochelari de Soare de Înaltă Calitate!

Ochelarii de soare probabil că fac parte din garderoba ta de ani de zile. S-ar putea să îi consideri accesorii elegante care îți completează hainele, personalitatea și oferă acoperire după o noapte petrecută afară. Este lăudabil faptul că diferiți designeri și case de modă creează neobosit noi colecții conform tendințelor actuale, deoarece ochelarii de soare pot fi cu adevărat un mijloc de exprimare a sinelui. Cu toate acestea, nu uita funcția lor cea mai importantă: protejarea vederii tale.

În afară de aspect, ia în considerare următoarele factori când cumperi ochelari de soare:

  • Respectă întotdeauna standardele de siguranță și calitate ale țării tale!
  • Asigură-te că se potrivesc formei feței tale pentru a oferi acoperire maximă!
  • Alege doar ochelari de soare cu protecție UV 100%!
  • Caută ochelari de soare UV 400: caută întotdeauna eticheta UV 400!

Calitatea contează: ochelarii de mai mică calitate pot avea filtre UV, dar se zgârie ușor, permitând razelor dăunătoare să treacă prin deteriorarea suprafeței!

Ochelari de Soare pentru Bărbați

Ce Tipuri de Ochelari de Soare Poți Alege?

Piața ochelarilor de soare oferă numeroase soluții, toate având ca scop îmbunătățirea protecției împotriva razelor dăunătoare.

Ochelari de Soare Polarizați: Ochelarii cu lentile reflectorizante reduc cantitatea de lumină care intră în ochi și minimizează reflexiile. Sunt potriviti în special pentru conducere sau sporturi acvatice.

Ochelari de Soare Fotocromatici: Lentilele fotocromatice pot fi o soluție pentru cei care poartă ochelari de vedere, funcționând ca ochelari obișnuiți în interior și ochelari de soare în aer liber. Aceste lentile speciale urmăresc intensitatea radiației UV și reglează întunecarea sau luminozitatea în consecință.

Ochelari de Soare cu Dioptrii: Dacă purtătorii de ochelari de vedere doresc totuși să poarte ochelari de soare separați, au opțiunea de a alege lentile de ochelari de soare cu nuanță fixă, care pot fi, de asemenea, achiziționate cu prescripție medicală.

Ochelari de Calculator: Lentilele de protecție împotriva luminii albastre și UV sunt oferite de eOpticians sub propriul brand (precum și cele realizate de alți producători), așa-numiții ochelari de filtrare a luminii albastre cu dioptrii zero, cu protecție UV. Astfel, deși nu au lentile întunecate, protejează totuși ochii de razele dăunătoare. Aceeași versiune este disponibilă și cu dioptrii.

3. Alege Ochelari și Lentile de Contact cu Filtru UV!

Dacă ai nevoie de corecție vizuală, alege ochelari sau lentile de contact cu filtre UV și ai făcut deja ceva pentru protecția ta.

Lentilele de sticlă și plastic sunt fiabile doar în gama UVB, astfel că nu oferă o soluție împotriva razelor UVA mai dăunătoare. Lentilele de plastic cu indice înalt de refracție, mai subțiri, protejează suficient împotriva radiației, dar eficient doar împotriva razelor frontale.

Lentilele de contact cu filtru UV sunt, de asemenea, o alegere bună pentru purtătorii de lentile, dar nu te aștepta la o protecție de 100% nici de la lentile, nici de la ochelari. Ori de câte ori este posibil, poartă întotdeauna ochelari de soare!

4. Poartă o Pălărie!

Chiar și ochelarii sau ochelarii de soare de cea mai bună calitate nu pot oferi protecție maximă deoarece razele dăunătoare ajung inevitabil la ochi de-a lungul marginilor lor.

Deci, dacă vrei să fii sigur, poartă o pălărie cu boruri late, vizieră sau șapcă de baseball, care, în plus față de completarea protecției oferite de ochelari, îți protejează și capul și pielea de lumină dăunătoare.

O pălărie elegantă, cu boruri largi, poate umbri nu numai ochii tăi, ci și umerii, gâtul și pieptul.

5. Urmează Ceasul!

Poți face multe pentru a-ți proteja ochii și pielea evitând expunerea la soare în orele cele mai critice. Încearcă să eviți soarele între 10 dimineața și 3 după-amiază ori de câte ori este posibil.

Acest lucru este valabil chiar dacă cerul este înnorat, deoarece razele dăunătoare sunt totuși prezente și te poți confrunta cu multe probleme dacă crezi că ești în siguranță doar pentru că soarele nu strălucește.

6. Alege o Umbrelă de Soare!

La plaje sau maluri, adesea nu poți găsi umbră sub un copac, dar este crucial să nu stai în soarele direct toată ziua.

În timp ce ești în apă, nu poți evita expunerea la soare, dar pe mal ar trebui să existe umbră unde poți să te retragi. O umbrelă de soare este o soluție perfectă, pe care o poți cumpăra și lua cu tine în vacanțe, dar cele mai multe plaje oferă și opțiuni de închiriere pentru câțiva dolari pe zi.

7. Protecție UV pentru Pielea Ta De Asemenea

Utilizarea unui produs de protecție solară adecvat tipului tău de piele este esențială. Acest lucru este valabil în special dacă ai o piele deschisă la culoare, sensibilă la soare sau multe alunițe.

Dacă nu ești sigur care este nivelul optim de protecție pentru pielea ta, întreabă un dermatolog!

+1 sfat: Folosește cremele de bronzat cu precauție: deși poți obține o bronzare frumoasă cu ele fără să te expui la radiații UV, bronzul obținut în aer liber nu protejează împotriva razelor dăunătoare!

8. Poartă Îmbrăcăminte Specială de Protecție UV

Contrar credinței populare, o cămașă albă simplă nu te protejează de razele dăunătoare. Deci, în zonele cu risc ridicat, cum ar fi plajele sau munții, merită să folosești o armă suplimentară: să porți îmbrăcăminte specială de protecție UV. Eticheta UPF de pe ele indică protecția împotriva UV-ului, cu un număr UPF mai mare oferind o protecție mai mare.

Textilele speciale, protejate împotriva UV-ului, filtrează cel puțin 98% din razele UVB și 95% din razele UVA, oferind o protecție cu factor 50+.

9. Protecția împotriva UV-ului este Importantă și pentru Copii!

Copiii sunt mai vulnerabili la efectele dăunătoare ale razelor UV deoarece corneele lor nu le pot filtra în aceeași măsură ca ale adulților, iar pupilele lor sunt mai mari. Prin urmare, este la fel de important pentru ei să aibă o protecție maximă și să aleagă ochelari de soare potriviți.

Ochelari de Soare pentru Copii

10. Supune-ți Ochelarii de Soare unui Test UV