Peste 40 de ani
Semnificația presbiopiei. Află tot despre presbiopie acum de pe Lentilecontact.ro . Refracția ochiului (în termeni simpli, vederea) este determinată de raportul dintre doi factori: puterea de refracție (dioptrii) a corneei și a cristalinului și lungimea globului ocular. În mod normal, pe retină se formează o imagine clară, dar în unele cazuri (de exemplu, în cazul ochilor miopi sau hipermetropici), imaginea se formează în fața sau în spatele retinei și se formează o vedere neclară. Refracția ochiului nu este constantă, deoarece sunt necesare puteri de refracție diferite pentru a vedea cu acuratețe obiectele îndepărtate și cele apropiate (adică pentru a forma o imagine clară pe retină), ceea ce este posibil datorită flexibilității cristalinului. Acest lucru se numește acomodare. Lentila are o formă sferică ideală, are un conținut ridicat de apă și o structură flexibilă. Presbiopia apare atunci când această elasticitate a cristalinului este redusă, slăbind astfel capacitatea ochiului de a focaliza la distanța de focalizare apropiată. Acesta este un proces fiziologic natural pe care toată lumea îl experimentează mai devreme sau mai târziu.
Motivul pentru aceasta este îmbătrânirea: această formă de deteriorare a ochilor este inevitabilă după o anumită vârstă. Prin urmare, nu este posibil să prevenim presbiopia, dar nu trebuie să ne îngrijorăm: nu trebuie să ne temem de complicații.
Cum puteți recunoaște simptomele presbiopiei?
În mod obișnuit, când aveți peste 40-45 de ani, primul lucru pe care îl observați este că atunci când citiți (inițial după-amiaza, seara și mai târziu în timpul zilei), pare să fie mai greu să vă concentrați asupra literelor și trebuie să țineți cartea sau ziarul puțin mai departe pentru a permite ochilor să se adapteze la distanță. Ocazional, este nevoie de puțin timp pentru a ne "concentra", dar după un timp brațele noastre devin "scurte". De asemenea, poate îngreuna sau chiar face imposibilă desfășurarea unei activități care necesită vedere de aproape și poate duce chiar la dureri de cap ca urmare a unei probleme de concentrare. Este important de știut că pierderea treptată a vederii de aproape nu afectează vederea la distanță (de exemplu, conducerea unei mașini).
Simptomele cresc odată cu vârsta, până când, în jurul vârstei de 60 de ani, cristalinul își pierde complet capacitatea de adaptare, iar lentila, cândva flexibilă, devine rigidă.
Tratarea presbiopiei: putem face ceva în această privință?
Îmbătrânirea vederii noastre, ca și a celorlalte organe, este un proces natural și, ca atare, nu este considerată o boală. Cu toate acestea, există mai multe modalități de a trata presbiopia:
- corecție cu laser
- purtând ochelari
- purtarea lentilelor de contact
- purtarea ochelarilor, purtarea ochelarilor cu lentile
Corecția cu laser presupune tratarea corneei, modificarea puterii de refracție, adică "eliminarea" dioptriilor anterioare în timpul tratamentului. Un ochi este "ajustat" pentru aproape și celălalt pentru departe, astfel încât creierul nostru să poată corecta imaginea clară. Acest lucru poate fi potrivit pentru viața de zi cu zi (mai simplă), dar nu este perfect pentru munca de aproape precisă și meticuloasă sau pentru nevoia de a vedea bine la distanțe foarte mari. Mai mult, deoarece tratamentul nu oprește procesul de îmbătrânire, pe măsură ce trec anii, lentila se va deteriora și mai mult, astfel încât ar putea fi necesară o corecție suplimentară sau înlocuirea lentilei.
Corecția lentilelor necesită +1,0 dioptrii între 40 și 45 de ani, +2,0 dioptrii între 45 și 50 de ani și apoi o creștere cu +0,5 dioptrii la fiecare cinci ani până la +3,0-3,5 dioptrii. (Dacă o persoană a fost anterior mioapă, dioptria de aproape poate fi mai mică decât aceasta, iar dacă este hipermetropică, dioptria de aproape poate fi mai mare.) Este de remarcat faptul că purtătorii de ochelari miopi (minus) obțin o bună vedere de aproape prin îndepărtarea ochelarilor de distanță. Ochelarii de lectură facilitează nu numai cititul, ci și lucrul în fața unui monitor.
Corecția ochelarilor poate fi efectuată cu două sau trei lentile focale, precum și cu lentile multifocale sau progresive progresive, care pot corecta atât erorile de refracție la distanță, cât și presbiopia cu vârsta. Este important să subliniem că gradul de corecție de aproape va continua să se schimbe odată cu vârsta, astfel încât mai târziu vor fi necesare ochelari noi.
Lentilele de contact multifocale pot fi, de asemenea, o alegere bună pentru corectarea presbiopiei: acestea vă permit să vedeți bine atât de departe, cât și de aproape, fără a fi nevoie să purtați ochelari, fără a vă compromite vederea. Lentilele de contact pot fi, de asemenea, o soluție convenabilă pentru utilizarea ocazională alături de ochelari, fie că faceți sport sau mergeți în excursii, asigurând în același timp o libertate maximă. Chiar și purtătorii experimentați de lentile de contact trebuie să se obișnuiască și să învețe cum să poarte lentile de contact multifocale, dar în marea majoritate a cazurilor acest lucru nu va dura mai mult de câteva zile. În plus, procesul poate fi scurtat prin purtarea lentilelor în fiecare zi !
În timpul unei înlocuiri de cristalin, un cristalin artificial este implantat chirurgical în locul cristalinului îndepărtat, la fel ca în cazul unei operații de cataractă. Este important de reținut că aceasta este o operație cu cristalin transparent, spre deosebire de operația de cataractă, în cazul căreia se pot vedea cataractele. Deoarece în acest caz - evident - vă pierdeți capacitatea de acomodare, implantarea unei lentile multifocale este o opțiune. Prin urmare, merită să solicitați ajutorul unui chirurg experimentat care este familiarizat cu tratamentul pacienților de vârstă presbiopică (45-60 de ani).
Deși nu este posibilă o vindecare definitivă a presbiopiei, deoarece este rezultatul unui proces inevitabil, este o afecțiune care poate fi tratată bine prin diverse metode. Se spune adesea că exercițiile pentru ochi pot încetini procesul, dar acest lucru nu a fost dovedit de cercetători. Pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru ochii dvs. și pentru nevoile dvs., vă rugăm să vă consultați opticianul sau oftalmologul.