Blog
24.02.2020 17:32

Operațiile la nivelul ochilor pot duce la ochi uscați

Operațiile la nivelul ochilor pot duce la ochi uscați

Sindromul ochilor uscați este o afecțiune inconfortabilă, care poate afecta foarte mult calitatea vieții. Sunt cunoscuți mulți factori de risc, inclusiv anumite intervenții chirurgicale oculare. Cele mai frecvente intervenții care pot provoca uscăciunea ochilor sunt cele de cataracta și operațiile pentru îmbunătățirea vederii. Avem doar date contradictorii sau limitate cu privire la efectele altor tipuri de intervenții asupra filmului lacrimal.

Operația de cataractă este o procedură scurtă, de rutină, iar numărul persoanelor ce trec prin această intervenție este în continuă creștere. Ca urmare a intervenției chirurgicale, este inevitabil ca sensibilitatea corneei să fie redusă la un anumit grad. Acest lucru duce la mai puțini stimuli pentru producția de lacrimi, mai puține lacrimi și prin urmare ochi mai uscați. Pentru pacienții ce suferă deja de ochi uscați înainte de operația de cataractă, trebuie să știe că aceasta le poate agrava simptomele. În plus, o peliculă lacrimală necorespunzătoare complică proiectarea lentilei implantabile, care poate duce la erori de refracție după operație. Prin urmare, este deosebit de important să tratați ochii în mod corespunzător înainte de procedură.

Uscăciunea ochilor poate apărea și la cei care nu au avut simptome înainte de operație. Din fericire, la 3 luni de la intervenție, producția de lacrimi este restabilită.

Efectele intervenției chirurgicale care îmbunătățesc vederea asupra filmului lacrimal sunt detaliate în alt articol.

Efectul diferitelor intervenții chirurgicale la nivelul pleoapelor, sau asupra filmului lacrimal nu este încă clar. Unii specialiști sugerează că anumite operații plastice la nivelul pleoapelor provoacă simptome temporare ale ochilor uscați, în timp ce alții au întâmpinat cazuri exact opuse. De asemenea, rezultatele au demonstrat că această intervenție nu are efect asupra peliculei lacrimogene. Cu toate acestea, putem fi siguri că pacienții care au probleme cu închiderea pleoapelor vor dezvolta uscăciunea ochilor, deoarece clipirea întregii pleoape ajută la diseminarea lacrimii pe suprafața ochiului, iar dormitul închide complet ochii pentru a preveni uscăciunea corneei. Dacă ochii nu se închid complet sau dacă aveți alte probleme la închiderea ochilor (de exemplu, genele interioare), este recomandat să solicitați sfatul unui specialist în chirurgia pleoapelor. Între timp, se recomandă lacrimi artificiale dense, iar noaptea, se recomandă picături de tip gel, care pot ajuta la afecțiunile suprafeței ochilor.

Anumite boli conjunctivale provoacă, de asemenea, denivelări la nivelul suprafeței oculare, ceea ce face ca filmul lacrimal să devină neuniform, provocând simptome ale ochilor uscați, cum ar fi de asemenea pterigionul (afecțiune a conjunctivei). În acest caz, conjunctiva se strecoară în cornee, provocând denivelări de suprafață sau iritare. De asemenea, pot apărea probleme de vedere. Nu se cunoaște fondul exact al bolii, dar radiația UV este un factor de risc important și poate fi, de asemenea, predispus la vârste înaintate, factori ereditari și inflamații cronice. Tratamentul este chirurgical, după care se așteaptă îmbunătățiri.