Puteți verifica programul nostru de sărbători AICI>>

Blog
18.06.2019 17:26

Cum să eviți ochii uscați la birou

Cum să eviți ochii uscați la birou

O slujbă de birou este o muncă grea pentru ochi: aceștia devin uscați de la faptul că stăm mere cu ei în monitor. Aerul prea uscat - așa cum se întâmplă adesea în birourile cu aer condiționat sau încălzit - aduce o povară suplimentară ochilor. În cazul sindromului de ochi uscați, poate apărea și senzația de arsură sau iritație, precum și pruritul. Calmarea ochilor poate fi asigurată de un mediu corect amenajat și utilizarea lacrimilor artificiale.

Clipitul insuficient duce la uscarea ochilor

Deși eforul de a clipi este minim, clipirea este esențială pentru sănătatea ochilor noștri. Cu ajutorul acestui "efect de ștergător de parbriz", filmul lacrimal de pe ochi este reînnoit la intervale regulate. Chiar și creierul nostru uită acest reflex involuntar în timp ce privim la monitor, iar atunci suprafața ochiului nu mai este suficient de lubrifiată.

În plus, cele mai multe birouri sunt dotate cu sisteme de climatizare care funcționează constant, mai ales vara. Aerul uscat nu este bun pentru ochii tăi întrucât duce la evaporarea prematură a fluidului lacrimal (aerul cald prin încălzire are același efect în timpul iernii). Combinația dintre clipitul rar și evaporarea puternică, fac ca suprafața ochilor să se usuce.

De ce apare lăcrimatul excesiv atunci când ochii sunt prea uscați?

Când ochii tăi se usucă, încep să simtă nevoia suplimentară de hidratare. Acest lucru poate părea paradoxal la început, dar există o explicație foarte logică: din cauza lipsei de clipire, particule mici rămân în ochi, deoarece nu sunt spălate. Aceste organisme străine intensifică iritarea deja existentă. Ochiul produce atunci un lichid lacrimal suplimentar ca reacție la corpul străin. Cu toate acestea, lichidul lacrimal suplimentar nu lubrifiază ochiul deoarece curge direct. O disfuncție în compoziția lichidului lacrimal poate, de asemenea, să ducă la lăcrimatul excesiv.

În plus, următoarele simptome pot apărea în cazul sindromului de ochi uscați:

  • Senzația de arsură
  • Ochi obosiți
  • Ochi roșii
  • Senzație de corp străin în ochi

Oamenii afectați găsesc uscăciunea nu numai neplăcută, ci aceasta poate avea consecințe grave. De exemplu, bacteriile se pot acumula mai ușor și pot cauza conjunctivită.

Dacă amenajați corect spațiul de lucru, puteți reduce sindromul de ochi uscați la birou

Dacă suferiți deja de ochi uscați, este timpul să verificați mediul în care lucrați și să urmați următoarele sfaturi care vă vor ajuta să ușurați sarcina ochilor:

  • Păstrați o distanță de 50 până la 80 de centimetri de monitor.
  • Biroul ar trebui să fie de 20 până la 50 de centimetri sub linia orizontală a vederii. În acest fel, vă puteți asigura că vă puteți uita cu ușurință când vă uitați la monitor. Acest lucru este mai confortabil pentru ochii dumneavoastră.
  • Asigurați-vă că aveți iluminarea corectă la locul de muncă. În mod ideal, acesta este un amestec de iluminat de tavan și o lampă de birou. Este, de asemenea, posibilă combinarea difuzoarelor diferite, cum ar fi becurile convenționale, lumina cu halogen și tuburile fluorescente - aceste surse luminoase conțin diferite părți ale spectrului de culoare (albastru, roșu și verde) care seamănă cu lumina naturală atunci când sunt combinate.
  • Dacă este posibil, monitorul dvs. nu trebuie să reflecte nici o altă sursă de lumină. Cea mai bună poziție este în unghi drept față de fereastră. Dacă acest lucru nu este posibil datorită aranjării birourilor, un filtru anti-reflex vă poate ajuta.

În plus, pentru a avea grijă de ochii stresați, este recomandat să luați mici pauze din când în când. Luați ochii de pe ecran pentru scurt timp și lăsați-vă privirea să rătăcească în cameră. Asigurați-vă că mișcați ochii, nu doar capul, pentru ca și mușchii mici ai ochilor să se relaxeze pe deplin. De asemenea, masajul ușor al ochilor poate avea un efect regenerator: încălziți-vă mâinile pentru acest lucru, frecându-le împreună, de exemplu, apoi închideți ochii și puneți ușor palmele pe ele, masând ușor pleoapele. Căldura și întunericul vă relaxează ochii stresați.

De asemenea, nu ar trebui să subestimați mediul din birou, deoarece sistemele de încălzire și de aer condiționat pot afecta ochii. Așadar, asigurați-vă că aveți un climat interior plăcut prin ventilarea suficientă în timpul verii și creșterea umidității în cameră în timpul iernii cu ajutorul bolurilor de apă plasate pe radiatoare.

Cum ajută lacrimile artificiale?

Pe lângă sfaturile menționate mai sus, puteți suplimenta grija pe care o acordați ochilor dumneavoastră, prin utilizarea picăturilor de ochi. Acestea oferă lubrifierea potrivită și îngrijirea ochilor pentru fiecare nivel de intensitate a simptomelor. Există lacrimi artificiale dacă suferiți de probleme ușoare, non-permanente, sau geluri pentru ochi care ajută la tratarea simptomelor foarte severe.

Dacă nu sunteți sigur ce produse sunt potrivite pentru dumneavoastră, adresați-vă medicului dumneavoastră sau scrieți-ne pe office@lentilecontact.ro și vă vor recomanda picăturile potrivite. De asemenea, trebuie să consultați un medic dacă simptomele sindromului de ochi uscați persistă, întrucât uscăciunea excesivă a ochilor poate fi doar un simptom al altei afecțiuni.