Puteți verifica programul nostru de sărbători AICI>>

Blog
20.01.2022 17:14

Lentile dure VS Lentile moi

Lentile dure VS Lentile moi

Există diverse categorii de lentile de contact pentru tratarea problemelor de vedere. Consultați-vă medicul oftalmolog pentru a selecta cel mai bun tip de lentile pentru nevoile și stilul dumneavoastră de viață.

Majoritatea LENTILELOR DURE (rigide) sunt fabricate din materiale permeabile la gaze care permit oxigenului să ajungă la cornee. Acest lucru reduce problemele care pot apărea atunci când corneea nu primește suficient oxigen. Aceste lentile datează încă din 1960, dar este drept că și până atunci existau lentile dure, însă nu erau permeabile la gaz, din PMMA.  În categoria lentilelor rigide regăsim lentilele dure din polimetilmetacrilat și lentilele permeabile la gaz.

 

  1. Lentile dure convenționale sunt fabricate dintr-un plastic destul de rigid numit polimetilmetacrilat (PMMA), care nu se mulează pe forma ochiului. Aceste lentile sunt ieftine și durabile, dar sunt cel mai puțin confortabile tipuri de lentile de contact. Ele reduc cantitatea de oxigen care ajunge la cornee și tocmai din acest fapt persoanele care le poartă riscă să sufere de sindromul de suprasolicitare și de alte probleme. Forma lor este mai mică decât a lentilelor obișnuite, iar marginile acestora nu sunt lipite de cornee, pentru a lăsa ochiul să respire. 

 

  1. Lentilele rigide permeabile la gaz (RGP)  costă mai mult decât lentilele rigide convenționale și sunt ceva mai puțin durabile, dar sunt mai confortabile decât lentilele rigide convenționale. Unele lentile permeabile la gaz sunt concepute pentru purtare prelungită (peste noapte), deși mulți oftalmologi vă sfătuiesc să nu le purtați pentru o perioadă lungă de timp sau în timpul somnului. De obicei, lentilele RGP trebuie înlocuite după 2 sau 3 ani de utilizare. 

Avantajele lentilelor de contact dure:

  • Vedere foarte clară pe parcursul purtării;
  • Corectează majoritatea bolilor de ochi, precum astigmatismului sau miopia;
  • Pot fi folosite fără a fi schimbate pentru o perioadă foarte lungă;
  • Ușurință în manipulare;
  • Sistem de îngrijire mai ușor decât lentilele de contact moi.

 Dezavantaje lentilelor de contact dure:

  • Confort inițial mai scăzut decât lentilele moi;
  • Adaptare mai lungă decât lentilele moi;
  • Comparativ cu lentilele moi au șanse mai mari de pătrundere a obiectelor străine sub lentilă, precum praful;
  • Se pot zgâria și rupe.

 

LENTILELE MOI sunt fabricate din materiale plastice moi, flexibile, care absorb apa (până la 90% din greutatea lentilei). Mulți oameni le consideră mai confortabile de purtat decât lentilele dure, dar lentilele dure oferă, de obicei, o vedere mai clară. Lentilele moi sunt mai fragile decât cele dure și necesită o curățare mai intensă. Lentilele moi care pot corecta astigmatismul se numesc lentile torice. Din această categorie regăsim produse precum lentile zilnice, lentile de unică folosință, sau chiar lentile cu purtare mai lungă.

 

  1. Lentile de uz zilnic sunt lentile moi cu purtare zilnică, care sunt scoase și curățate noaptea și introduse din nou dimineața. Acestea oferă o vedere clară, dar nu corectează astigmatismul la fel de bine ca lentilele dure. Este nevoie de mai puțin timp pentru a vă obișnui cu ele decât cu lentilele dure, dar sunt mai puțin durabile.
  2. Lentile cu purtare prelungită pot fi purtate atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. După câteva zile, le scoateți, le curățați cu soluția corespunzătoare de lentile de contact și le purtați din nou. Se poate întâmpla ca ochii unor persoane să se irite dacă lentilele de contact nu sunt scoase și curățate în mod curent. Utilizarea prelungită poate fi, deci, incomodă și poate crește riscul de deteriorare a ochiului. Deși aceste lentile au fost aprobate pentru o utilizare de 30 de zile, mulți medici oftalmologi au recomandat ca oamenii să le scoată în fiecare zi.
  3. Lentile de unică folosință sunt lentilele moi de unică folosință care sunt menite pentru a fi purtate timp de până la câteva săptămâni, iar mai apoi aruncate. Mulți dintre noii purtători de lentile de contact aleg acum lentilele de unică folosință. Lentilele de unică folosință au fost introduse deoarece s-a considerat că înlocuirea mai des a lentilelor ar reduce riscurile de infectare a corneei și complicațiile periculoase produse de lentilelor moi. 

 

Avantajele lentilelor de contact moi:

  • Confort inițial mai mare decât lentilele dure sau RGP;
  • Perioadă de adaptare mai scurtă pentru noii purtători;
  • Ideale pentru purtarea intermitentă;
  • Mai puțin predispuse la intrarea corpurilor străini sub lentilă, cum ar fi praful;
  • Mai puțină sensibilitate la lumină decât în cazul lentilelor dure sau RGP;
  • Cad foarte rar din ochi, ceea ce le face ideale pentru sport, în special pentru sporturile de contact, cum ar fi fotbalul sau baschetul;
  • Disponibile în versiuni colorate.

 Dezavantajele lentilelor de contact moi:

  • Sunt mai puțin durabile decât lentilele dure sau RGP;
  • Se pot usca, provocând disconfort pentru unii, în special sub un uscător de păr, în încăperi fierbinți sau pe vreme vântoasă și uscată;
  • Îngrijire mai implicată a lentilelor, în special pentru lentilele moi convenționale, cu produse din gama Menicon, Boston sau Delta;
  • Predispuse la mai multe depuneri de proteine sau lipide, care reduc performanța lentilelor pe termen lung;
  • Pot absorbi substanțe chimice din mediul înconjurător, care pot provoca iritații.

 

Indiferent ce lentile alegeți să purtați, fie ele dure sau moi, este necesară îngrijirea acestora constantă cu soluțiile dedicate fiecărei categorii în parte, cu soluții de lentile de contact dure și soluții de lentile de contact moi. Astfel, veți avea parte de o vedere mai clară, confortabilă și de o experiență mult mai plăcută de purtare a lentilelor.