Blog
03.06.2022 17:52

Într-o lume digitală

Într-o lume digitală

 

 

Sindromul vederii pe calculator (CVS, Digital Eye Strain)

Sindromul vederii pe calculator (CVS) este o problemă comună pentru persoanele care lucrează în fața unui ecran de calculator, dar nu există un consens în profesie cu privire la denumirea acestuia, deoarece în prezent există puține cercetări pe această temă. În general, acest termen este folosit de optometriști și opticieni, mai degrabă decât de oftalmologi, pentru a descrie problemele oculare și musculo-scheletice (gât și umeri) cauzate de orele petrecute în fața monitoarelor, telefoanelor și ecranelor. Afecțiunea este similară cu sindromul de tunel carpian și cu alte leziuni cauzate de mișcări repetitive care apar frecvent la locurile de muncă de birou.

 

Asociația Americană de Optică a atras atenția asupra problemei grave de sănătate publică reprezentată de timpul petrecut în fața ecranelor, care poate ajunge la 6-9 ore pe zi¹.

 

Cauze și simptome

Potrivit unui studiu publicat recent, 64-90% dintre persoanele care lucrează în fața unui ecran prezintă unul sau mai multe simptome de CVS². "Uităm" să clipim atunci când ne concentrăm pe ecran în timp ce folosim un computer sau un smartphone. Principala problemă este că clipitul mai rar (22 clipituri/minut în loc de 7 clipituri/minut) determină evaporarea peliculei lacrimale care acoperă și protejează suprafața ochiului, deteriorând celulele care alcătuiesc corneea, ceea ce poate duce la disconfort și inflamație. Pentru a înrăutăți situația, acest lucru poate duce la ochi uscați sau la blefarită. Este bine cunoscut faptul că, după vârsta de 40 de ani, elasticitatea cristalinului ochiului scade, apare presbiopia și capacitatea ochiului de a focaliza în apropierea ochiului este afectată, ceea ce poate duce la creșterea simptomelor.

Cel mai adesea, simptomele pot fi cauzate de iluminarea incorectă, strălucirea monitorului, strălucirea, contrastul slab, distanța sau înălțimea inadecvată a monitorului, postura incorectă, erori de refracție necorectate, aer mai uscat din cauza aerului condiționat sau o combinație a acestora, care poate include:

  • ochi uscați
  • ochiul roșu
  • vedere încețoșată
  • arsură, disconfort la nivelul ochilor
  • dureri oculare datorate încordării ochilor
  • dureri de cap
  • dureri de gât și umăr
  • oboseală

 

Ce putem face pentru a ne păstra ochii sănătoși?

Prima prioritate este de a crea un mediu de lucru confortabil, cu iluminare și scaune adecvate. Puterea și direcția de iluminare sunt de o importanță capitală, iar poziționarea monitorului și a tastaturii, precum și ajustarea contrastului ecranului și eliminarea strălucirii, pot fi realizate cu ușurință la orice loc de muncă sau chiar acasă³. Imaginea de mai sus prezintă elementele cheie ale unei poziționări ergonomice corecte.

Purtarea unui nivel corect de corecție (ochelari/lentile de contact) atunci când este necesar este esențială pentru vederea noastră.

 

Regula 20-20-20: Recomandarea Asociației Americane de Optică pentru toate persoanele care lucrează în fața unui monitor este de a se concentra timp de cel puțin 20 de secunde la fiecare 20 de minute asupra unui obiect aflat la o distanță de cel puțin 6 metri.¹ Este esențial să nu uitați să clipiți în fața ecranelor pentru a reduce incidența afecțiunilor.

În cazul în care plângerile nu pot fi reduse prin metodele de mai sus, se recomandă utilizarea lacrimilor artificiale pentru a înlocui cantitatea și calitatea filmului lacrimal.

 

Având în vedere timpul din ce în ce mai mare pe care copiii noștri îl petrec în fața calculatorului sau a televizorului, ar trebui acordată o atenție deosebită timpului petrecut în fața ecranului și practicii corecte de utilizare a calculatorului. În copilărie, ochiul este încă în creștere, iar acuitatea vizuală (sau mai exact dioptriile ochiului) se pot modifica în continuare, așa că trebuie să acordăm atenție obiceiurilor de lectură ale copilului nostru. Putem sublinia faptul că și CVS îi poate amenința. Este recomandabil să petreacă cât mai mult timp în aer liber, unde pot privi atât de aproape, cât și de departe, "antrenându-și" astfel ochii.

 

Academia Americană de Oftalmologie confirmă faptul că nu există dovezi clinice care să susțină afirmația că orice fel de exerciții pentru ochi (de exemplu, metoda Bates) încetinește apariția presbiopiei, îmbunătățește acuitatea vizuală sau ajută, de exemplu, în cazul sindromului de vedere la calculator.

 

Faceți controale regulate! Dacă nu suferiți de nicio boală oculară, ar trebui să vă faceți un control oftalmologic la fiecare 2 ani sub 40 de ani și la fiecare an după 40 de ani.

 

Un stil de viață și o dietă sănătoasă, cu un aport corect de lichide, pot îmbunătăți, de asemenea, sănătatea ochilor (și, bineînțeles, a corpului)! Luați vitamine, nutrienți și minerale care sunt bune pentru ochi! Alimentația noastră ar trebui să fie bogată în vitaminele A, C, E, betacaroten, zinc, luteină și seleniu. Exercițiile fizice regulate ajută, de asemenea, la menținerea sănătății organismului.

 

Mulți oameni nu-și dau seama, dar dormitul este esențial pentru corpul nostru, astfel încât privarea de somn poate fi dăunătoare pentru sănătatea ochilor noștri (oamenii obișnuiți se plâng adesea de ochi roșii din cauza lipsei de somn și pot avea, de asemenea, o ușoară uscăciune a ochilor și dureri).

 

Fumatul crește stresul oxidativ și reduce nivelul de antioxidanți care îmbunătățesc capacitatea organismului de a se proteja și regenera, așa că oprirea fumatului este, de asemenea, foarte recomandată pentru a vă proteja ochii!

 

În concluzie, afecțiunile oftalmologice asociate stilului de viață digital sunt reale, dar când vine vorba de sănătatea ochilor noștri, putem spune că ne confruntăm mai degrabă cu un inconvenient decât cu o problemă de deteriorare a ochilor noștri. "Precauțiile" enumerate mai sus pot contribui la reducerea semnificativă a incidenței acestor afecțiuni. Este în interesul nostru, al tuturor, inclusiv al profesioniștilor, să cunoaștem problemele/bolile care ne afectează vederea, protejându-ne astfel sănătatea ochilor. Apariția sindromului de viziune computerizată ca urmare a stilului de viață digital a atras cu siguranță atenția asupra faptului că avem un drum lung de parcurs pentru a înțelege mai bine acest complex de simptome și pentru a găsi modalități mai eficiente de tratare a acestuia.