Puteți verifica programul nostru de sărbători AICI>>

Blog
15.08.2018 17:09

Tot ce trebuie să știi despre presbiobie sau prezbitism

Tot ce trebuie să știi despre presbiobie sau prezbitism

Tot ce trebuie sa stii despre presbiopie sau prezbitism

Ioana obișnuiește să își petreacă dimineața în cafeneaua ei preferată și să ia micul dejun. Ceea ce îi face dimineața și mai plăcută, pe lângă cafeaua aromată este cartea ei preferată. Acestea îi fac ca dimineața să îi fie momentul preferat din zi! Ea, o carte și o cafea delicioasă.

 

Una dintre diminețile petrecute în cafenea nu a fost însă la fel ca de obicei. Cafeneaua ei preferată era mai aglomerată, iar Ioana a trebuit să țină cartea mai departe de ochi pentru a vedea clar. Și din păcate nu a fost prima oară când i se întâmpla, și mesajele de pe telefon deveneau mai greu de citit.

 

La început, a crezut că este o problemă temporară sau rezultatul oboselii cauzate de orele petrecute la muncă, dar, remarcând că pierderea vederii devenea o problemă serioasă, în cele din urmă a decis să meargă la medicul său pentru a efectua o consultație. Ceea ce Ioana nu știa încă era că suferă de prezbiopie.

 

Și tu te forțezi să citești mesajele din telefonul sau aceste linii? Nu îți fă griji, povestea Ioanei nu este un caz izolat de prezbiopie întrucât nimeni nu scapă! Asta înseamnă că vine o dată cu vârstă și poate apărea în jur de 40-50 de ani.

 

Întrebarea care e în mintea fiecărei persoane în această situație e “E ăsta un semn că îmbătrânesc?”. Nu neapărat, nimeni nu vrea să își imagineze că va trebui să poarte ochelari pentru a vedea aproape, cu toate acestea, prezbiopia poate apărea din alte motive și mai devreme.

 

Am pregătit pentru tine tot ce trebuie să știi despre prezbiopie, care sunt simptomele uzuale și cum poate fi corectată pentru a nu avea nicio grijă suplimentară.

 

Ce este presbiopia sau prezbitismul?

 

Presbiopia este dificultatea pe care o întâlnim pentru a ne concentra asupra obiectelor în apropiere. De obicei, se observă între 40 și 45 de ani, dar mai mulți factori îi pot determina apariția chiar și mai devreme. Deci, dacă utilizezi deja ochelari sau lentile de contact, este posibil ca aceste simptome de vedere neclară să apară mai târziu.

 

O dată cu apariția simptomelor prezbitismului, apare și necesitatea de a avea o luminozitate bună pentru a efectua o activitate care necesită un efort mare pentru a vă concentra pe un obiect îndeaproape. De exemplu, pentru a efectua activități precum citirea, scrierea sau punerea aței în ac. În plus, această vedere neclară evoluează pe parcursul zilei, pe măsură ce ochii sunt mai obosiți.

Cum puteți preveni presbiopia?

 

O să fim sinceri și o să îți spunem că nu există soluția perfectă pentru a preveni complet apariția prezbitismului. Singurul lucru pe care îl poți face pentru a întârzia apariția sa este efectuarea exercițiilor de terapie vizuală care întăresc mușchii ciliari și convergența, astfel încât să poată compensa parțial inflexibilitatea cristalinului.

 

Cum se poate trata?

 

Vestea bună este că astăzi există multe soluții pentru a corecta problemele cauzate de presbiobie. Până acum câțiva ani, singura opțiune disponibilă pentru a corecta această condiție erau ochelarii cu lentile progresive.

 

Astăzi, există și alte soluții, cum ar fi lentilele de contact multifocale sau chiar înlocuirea cristalinului cu unul artificial prin intervenție chirurgicală. În orice caz, medicul oftalmolog te va sfătui cu privire la care este metoda cea mai potrivită pentru tine, trebuie să ții totuși cont că costurile pentru cele două soluții pot diferi destul de mult.

 

Dacă nu dorești să porți ochelari pentru că nu te simți confortabil, și nici nu dorești realizarea unei operații, atunci îți recomandăm să optezi pentru lentile de contact pentru a corecta presbiopia. Poți găsi pe piață o gamă largă de lentile de contact lunare, precum și lentile de contact zilnice.

 

La început procesul de adaptare cu ochelarii progresivi sau cu lentilele multifocale poate dura puțin, însă pe termen lung este o opțiune confortabilă. Acestea îți pot ușura viața și te vor ajuta să te bucuri de toate momentele petrecute alături de cei dragi.