Ce este hipermetropia
Motivul cel mai frecvent este un glob ocular mai scurt decât media, dar se poate datora, de asemenea, unei puteri de refracție a ochiului mai mică decât media (de exemplu, o cornee mai plată).
Pacienții pot avea o vedere încețoșată sau pot strânge din ochi atunci când privesc de aproape, provocând o încordare constantă a ochilor, ceea ce poate duce la oboseală oculară, dureri de ochi sau de cap. În cazul hipermetropiei mari, acuitatea vizuală este slabă atât de aproape, cât și de departe. În unele cazuri (în special la copii), ochiul poate compensa bine și pacientul nu observă nicio problemă vizuală. Odată cu vârsta, pe măsură ce adaptarea ochiului la vederea de aproape scade, vederea la distanță se poate deteriora.
Hipermetropia poate fi moștenită în familie. În plus, printre factorii predispozanți se numără fumatul mamei în timpul sarcinii, prematuritatea și greutatea mică la naștere.
Hipermetropia este diagnosticată în timpul unui examen oftalmologic de rutină și este cel mai adesea corectată cu ochelari sau lentile de contact. În plus, odată ce pierderea vederii a încetat, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală de corecție a vederii.