Blog
11.03.2020 17:34

Efectele operațiilor oftalmologice asupra ochilor uscați

Efectele operațiilor oftalmologice asupra ochilor uscați

PRK (keratectomia fotorefractivă) și LASIK (keratomileuza in-situ asistată la laser) sunt două dintre cele mai frecvente operații oftalmice la nivelul corneei. Datorită tehnologiei și metodelor în continuă evoluție de la introducerea lor, acestea sunt printre cele mai sigure intervenții cu o rată mare de satisfacție a pacienților. Cu toate acestea, sindromul ochilor uscați este cea mai frecventă complicație care poate afecta semnificativ calitatea vieții unui pacient. Boala cronică a ochilor uscați poate provoca, de asemenea, erori de refracție, ceea ce este deosebit de neplăcut după o intervenție chirurgicală de îmbunătățire a vederii. Printre simptomele ochiului uscat se numără: iritație, senzație de arsură, senzație de corp străin, vedere în ceață. Aceleași simptome pot apărea și după una dintre intervențiile laser.

Toți pacienții care trec prin aceste intervenții au șanse mari să dezvolte sindromul ochilor uscați, însă pentru unele persoane, acest risc este ridicat. Persoanele care au un risc mai mare sunt cei care suferă de ochi uscați înainte de operație, cei care poartă lentile de contact, persoanele cu o vârstă înaintată, cei ce suferă de anumite boli autoimune (sindromul Sjögren, artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic etc.).

Simptomele tind să dispar în timp, după 6-12 luni de la operație, dar o proporție mică din pacienți poate dezvolta sindromul ochilor uscați.

A avea cantitatea și calitatea potrivită de film lacrimal este esențială pentru vindecarea corneei după procedură, de aceea tratamentul ochiului uscat este foarte important.

Administrare
Atât timp cât simptomele persistă, tratamentul ochiului uscat este esențial, în consultare cu medicul specialist. Printre primele recomandări se numără lacrimile artificiale fără conservanți. S-a constatat de asemenea că nutriția bogată în acizi grași omega-3 este benefică în terapie.
Consultați medicul despre alte tratamente pentru ochi uscați (de exemplu, medicamente eliberate pe bază de rețetă, lacrimi, picături, etc.).

În concluzie, ochiul uscat este cea mai frecventă complicație a chirurgiei pentru îmbunătățirea vederii, care în cele mai multe cazuri dispare până la sfârșitul primului an după operație. Cel mai important factor de risc este sindromul ochilor uscați înainte de operație, astfel că tratarea ei înainte de operație este de o importanță crucială. După operație, este, de asemenea, esențial să tratați simptomele ochiului uscat pentru a vindeca suprafața ochiului.