Puteți verifica programul nostru de sărbători AICI>>

Blog
28.02.2020 17:34

Cum mediul poate afecta ochii

Cum mediul poate afecta ochii

Simptomele ochilor uscați (iritație, senzație de arsură, senzație de corp străin, durere, vedere în ceață etc.) sunt adesea cauzate sau amplificate de factorii de mediu în aer liber, precum și în spațiile închise.

 

În aer liber

Cei mai comuni trei factori care pot afecta filmul lacrimal sunt umiditatea, temperatura și mișcarea aerului. Aeulr uscat, temperaturile ridicate sau scăzut, precum și vântul accelerează evaporarea filmului lacrimal de pe suprafața ochiului. Ochiul încearcă atunci să se compenseze, producând mai multe lacrimi și clipind mai des, însă în funcție de fiecare situație poate apărea uscăciunea ochilor, sau aceasta poate fi agravată.

Pe lângă factorii menționați mai sus, poluarea aerului poate de asemenea provoca simptome ale ochilor uscați. Într-un mediu urban, suntem expuși în mod constant la emisiile vehiculelor, smog și fum de tutun. Ca urmare a poluării aerului, calitatea filmului lacrimal este afectată negativ (osmolaritate mai mică, stabilitate mai mică), iar aceste substanțe irită și suprafața oculară, agravând simptomele.

Radiația UV poate avea, de asemenea, un efect dăunător asupra suprafeței ochilor, în special pentru cei care sunt expuși la ea pentru perioade lungi, fără protecție adecvată. Datele cu privire la efectul său asupra filmului lacrimal sunt contradictorii, dar determină clar cataracta (conjunctiva se strecoară asupra corneei), ceea ce, printre altele (iritare, vedere încețoșată etc.), provoacă, de asemenea, pierderea stabilității filmului larcimal. În plus, radiațiile puternice pot deteriora corneea.

 

Spațiu închis (loc de muncă, apartament etc.)

Locuitorii din țările dezvoltate își petrec cea mai mare parte a timpului în camere cu aer condiționat sau încălzit (acasă, în vehicule, la locul de muncă, centre comerciale etc.). În aceste locuri, umiditatea scăzută, posibilele temperaturi ridicate (încălzire, vreme caldă) pot afecta filmul lacrimal.

Alergenii interiori și poluanții din aer sunt o problemă în creștere, mai ales că poluarea aerului are un impact direct asupra calității aerului din interior. Unul dintre cei mai importanți factori care determină calitatea aerului din interior este concentrația de dioxid de carbon. Dacă este ridicat, camera este slab ventilată, ceea ce înseamnă că acești poluanți sunt prezenți în concentrații mai mari în aer. Toate acestea degradează calitatea filmului lacrimal și irită suprafața ochilor.

Când vorbim despre impactul mediului interior asupra ochiului, merită menționat Sindromul utilizatorului de calculator (CVS - Computer Vision Syndrome).

Altitudine

Presiunea scăzută a aerului de la altitudini mari determină scăderea conținutului de lichid al corpului și filmul lacrimal se evaporă mai repede. Acest lucru se întâmplă de ex. În munți înalți, sau chiar în avion. În ultimul caz, aerul extrem de uscat poate chiar irita ochii.

 

Opțiuni de tratament și prevenire

Simptomele pacienților expuși la factori de mediu nefavorabili atât la interior cât și la exterior sunt similare și este recomandat să urmați aceste sfaturi:

  • În caz de soare puternic sau de vânt, ar trebui să fie selectate echipamente de protecție adecvate (ochelari de soare, etc.)
  • Când călătoriți cu avionul, puteți folosi lacrimi artificiale pentru o hidratare corespunzătoare a ochilor;
  • În caz de umiditate scăzută în interior, trebuie instalat un umidificator. Plantele de casă pot de asemenea ajuta la calitatea aerului din încăpere.
  • De asemenea, acordați atenție alergenilor din aer, ventilați adesea și minimizați cantitatea de praf din casă și alți contaminanți.
  • Evitați petrecerea prelungită a timpului în aerul poluat și fumul de tutun, ceea ce este benefic nu doar pentru ochi, dar în general pentru corpul nostru.
  • Aportul corect de lichide este important în toate mediile și este esențial pentru producerea cantității potrivite de lacrimi.
  • În plus, este important să tratați ochii uscați folosind metodele obișnuite, în funcție de tipul de ochi uscat, și trebuie să aveți grijă să clipiți corespunzător.