Blog
25.01.2022 17:38

Ce sunt lentilele dure

Ce sunt lentilele dure

    Dacă auziți termeni precum "lentile permeabile la gaz", "lentile GP", "lentile rigide permeabile la gaz", "lentile RGP" sau "lentile permeabile la oxigen", aceștia se referă toți la lentile de contact dure.

    Lentilele de contact permeabile la gaz sunt lentile rigide fabricate din materiale plastice durabile care permit oxigenului să treacă prin lentilă. Aceste lentile se mai numesc și lentile GP, lentile rigide permeabile la gaz, lentile RGP și lentile permeabile la oxigen.

    Primele tipuri de lentile de contact rigide au fost fabricate din sticlă, urmând ca mai apoi, în 1936, să se descopere și utilizeze un tip de plastic, ca înlocuitor al sticlei, numit polimetilmetacrilat (PMMA). Totuși, minusul materialului PMMA era faptul că era impermeabil la oxigen și în general la diferite gaze, în timp ce ochiul are nevoie de o cantitate semnificativă de oxigen.

    Între timp s-au conceput lentile permeabile la gaz care includ silicon, ceea ce le face să fie mai flexibile decât lentilele dure din PMMA. Siliconul permite oxigenului să treacă prin lentila dură pentru a menține corneea sănătoasă.

    De fapt, multe din lentilele rigide moderne permit ca mai mult oxigen să poată ajunge la cornee comparativ cu majoritatea lentilelor de contact moi. De asemenea, sunt și mai ușor de fixat astfel încât să fie bine prinse de ochi cât timp se desfășoară activități sportive sau alte tipuri de activități.

 

    Care sunt beneficiile lentilelor GP?

    Sunt multe avantaje ale purtării lentilelor de contact permeabile la gaz în detrimentul celor moi, însă este bine de știut că alegerea lentilelor potrivite se face strict prin recomandarea medicului oftalmolog. De asemenea, este bine de știut că alegerea lentilelor dure nu scutește folosirea soluțiilor de îngrijire, iar pentru o vedere cât mai clară și o senzație cât mai plăcută la purtare, se recomandă utilizarea adecvată a soluțiilor pentru lentile de contact dure.

- O vedere mai clară: Lentilele dure sunt concepute din plastic rigid, astfel încât își păstrează forma pe tot parcursul zilei - chiar și atunci când clipiți, permițând o vedere cât se poate de clară și de precisă.

- Durabilitate: Lentilele GP nu se rup sau se ciobesc ușor și, prin urmare, sunt mai rezistente și mai de durată decât lentilele moi.

- Rezistență la depunerile de proteine și lipide: Lentilele permeabile la gaz nu conțin deloc în compoziția lor apă, astfel încât proteinele și depozitele de grăsime din lacrimile dumneavoastră nu se vor lipi de lentile

- Accesibilitate: Lentilele rigide durează până la un an, sau chiar doi, prin urmare, nu este necesară înlocuirea lor, fiind deci mai puțin costisitoare în comparație cu lentilele moi.

 

    Cine poate beneficia de lentilele GP?

    Deși lentilele permeabile la gaz nu sunt pentru toată lumea, mulți oameni aleg să le poarte pentru corectarea următoarelor probleme de vedere.

- Astigmatism: lentilele rigide sunt prescrise atunci când lentilele de contact moi nu oferă o vedere suficient de clară.

- Presbiopie: lentilele dure sunt disponibile într-o varietate de modele bifocale și multifocale și oferă o acuitate vizuală crescută.

- Keratoconus: lentilele GP oferă cea mai clară vedere posibilă pentru a ajuta la corectarea dificultăților severe de vedere.

- Afecțiuni ale corneei: Lentilele permeabile la gaz pot fi prescrise pentru o serie de distorsiuni ale corneei sau cornee fragile.

- Gestionarea miopiei: lentilele GP sunt utilizate pentru tratamentele orto-k și sunt purtate peste noapte pentru a remodela corneea în încercarea de a opri sau încetini progresia miopiei.

 

    Ce ar trebui să știu ca purtător?

    Când vine vorba de „Cum ar trebui să purtăm într-un mod adecvat lentilele”, este cert că trebuie să respectăm atât indicațiile medicului oftalmolog, cât și cele ale prospectelor produselor pe care le folosim. Indiferent de tipul de lentilă pe care o utilizăm este necesar să avem soluțiile corespunzătoare acestora.

    Dacă doriți ca lentilele de contact dure să dureze cât mai mult, ar trebui atunci să aveți grijă de ele. Acest fapt va reduce riscurile de infecții oculare, zgârieturile pe cornee și orice complicație provocată în urma purtării lentilelor.

- Curățarea zilnică a lentilelor de contact dure este esențială. Este important să vă curățați și carcasa lentilelor de contact în fiecare zi cu soluțiile necesare.

- Nu folosiți apă de la robinet! Germenii din apa de la robinet se pot lipi de lentilele de contact. În schimb, folosiți soluții de curățare care sunt special formulate pentru lentilele de contact dure, fie cu rol în curățare, dezinfectare sau chiar soluții multifuncționale.

- Luați măsuri de precauție când înotați sau faceți baie! Apa de la robinet poate crește riscul unei infecții oculare, așadar va trebui să evitați pe cât de mult posibil să purtați lentilele de contact în aceste situații. O soluție ar fi purtarea ochelarilor de înot care împiedică apa să intre în contact cu lentilele.

- Înlocuiți regulat husa lentilelor de contact! Chiar dacă lentilele de contact dure pot dura mai mulți ani, carcasa lentilelor trebuie înlocuită la fiecare câteva luni pentru a evita contaminarea cu germeni care pot provoca infecții oculare.

- Evitați saliva! Nu vă curățați niciodată lentilele de contact cu salivă. Aceasta conține bacterii care vă pot afecta ochii.

- Curățați-vă mâinile bine de fiecare dată când atingeți lentilele de contact. Spălați-le cu săpun înainte de a vă pune sau de a vă scoate lentilele de contact din ochi.

- Nu dormiți cu lentilele de contact! Acest lucru vă poate crește riscul de a face o infecție oculară.

    Așadar, lentilele de contact dure au beneficii numeroase și sunt indicate pentru multe probleme de sănătate ale ochiului, însă chiar și așa, nu trebuie cumpărate și purtate fără ca medicul oftalmolog să vi le indice! De asemenea, pentru o purtare mai confortabilă, pentru o menținere de lungă durată a lentilelor  și pentru o vedere cât mai clară, se recomandă utilizarea soluțiilor de lentile de contact dure corespunzătoare.