Puteți verifica programul nostru de sărbători AICI>>

Blog
03.06.2022 17:54

Ce este astigmatismul

Ce este astigmatismul

Acesta se dezvoltă atunci când forma corneei nu este perfect regulată (gândiți-vă la ea ca la o minge de fotbal american), ci se curbează diferit de-a lungul unei anumite axe, astfel încât lumina nu este focalizată uniform pe retină în punctul în care vederea este clară. Astigmatismul poate fi cauzat, de asemenea, de faptul că lentila ochiului, după aceeași logică, nu se curbează uniform peste tot.

Astigmatismul poate apărea la aproape oricine și este o afecțiune foarte frecventă. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important să se examineze ochii copiilor, deoarece aceștia nu sunt încă conștienți de faptul că vederea lor poate fi anormală. Dacă este ușoară, este posibil ca persoana să nu observe o problemă de vedere și să nu fie necesară nicio corecție. La fel ca și alte erori de refracție, aceasta poate fi întâlnită în familie.

Rareori, poate fi descoperit keratoconus, o afecțiune în care corneea devine progresiv mai convexă și mai subțire. Acest lucru duce la astigmatism la un grad care nu mai poate fi corectat cu ochelari. Deoarece aceasta este o boală progresivă, a cărei evoluție poate fi, din fericire, oprită cu un tratament adecvat, este important ca, în cazul în care ați fost diagnosticat la un examen oftalmologic, să vă supuneți unor examinări de control regulate.

Astigmatismul se poate dezvolta, de asemenea, după anumite afecțiuni oculare, intervenții chirurgicale sau leziuni. Cu toate acestea, este o concepție greșită că se poate dezvolta/agrava în urma cititului în lumină slabă sau a vizionării televizorului la distanță mică.

Simptomele pot include vedere încețoșată (de aproape și de departe), vedere dublă, dureri de cap, oboseală oculară. Adesea, atunci când citiți, literele par a fi pe jumătate albastre sau marginile par încețoșate. Diagnosticul se pune la o examinare oftalmologică. Dacă este ușoară, este posibil ca persoana să nu observe o problemă de vedere și să nu fie necesară nicio corecție.

Astigmatismul este cel mai adesea corectat prin utilizarea de ochelari sau lentile de contact. În plus, intervenția chirurgicală de corecție a vederii poate fi luată în considerare după o analiză atentă a riscurilor.